Чому часник зростає “кулак” – 4 нюанси при посадці
Роблять вони це, навіть не замислюючись, просто так звикли. І навіть якщо їх почати розпитувати, то про багато моментів вони навіть і не згадують. Ну тому що коли досвід вимірюється десятиліттями, то все ж очевидно. А для початківця все це складно і часом просто не береться до уваги. Мало хто знає про ці нюанси.
Я вирішила зібрати воєдино всі найбільш важливі моменти. Нехай ця стаття допоможе вам правильно посадити озимий часник так, щоб урожай у наступному році порадував.
1-ї нюанс – терміни
Я вже писала про терміни. Я висаджую озимий часник на початку вересня. Тому що знаю, що нічого з ним не станеться. І мені так зручно – не доводиться возитися в бруді у вогкий жовтневий день. Навіть якщо і зійде мій часник (чого ніколи не траплялося), то нічого страшного.
І ось 1-я хитрість досвідчених дачників – вони взагалі ніколи не дивляться ні на які терміни і місячні календарі.
А дивляться вони на погоду: тепло, сухо, комфортно, ну значить і пора висаджувати часник. Робіть також, не чекайте вогкої погоди, коли хочеться швидше все розіпхати як доведеться тікати без оглядки.
В теплі і сухості ви посадите зубчики набагато якісніше.
2-й нюанс – місце
На 2-му місці стоїть правильний вибір відповідного місця. Я вже писала окрему статтю. Тут просто загальну інформацію дам.
Місце для посадки озимого часнику має бути на височині і добре освітлюватися протягом всього дня. Не варто висаджувати часник кілька років підряд на одному і тому ж місці, міняйте його хоча б іноді, щоб не накопичувалися в грунті фітопатогени і шкідники.
Досвідчені городники зазвичай мають у своєму арсеналі 2 грядки і 3 культури для маневру з метою дотримання принципів сівозміни. Це кабачки, зелень і часник. Там, де росли кабачки, восени висаджується часник, а на місці часнику після збирання сіється зелень для осіннього споживання. Навесні на цю грядку вноситься велика кількість органіки і висаджується розсада кабачків.
Замість кабачків можуть бути рання капуста або огірки. І така ротація проводиться щорічно. Подібний сівозміна доступний навіть не невеликій ділянці.
3-й нюанс – зубчики
Правильно відібрані на посадку зубчики – це 3-й нюанс. І знову ж – у досвідченого городника це доведено до автоматизму. Він вже при збиранні “примічає”, які головки підуть на посадку і відкладає тихенько їх в сторону.
Ну тому що він знає, скільки зубчиків в голівці того сорти часнику, який він висаджує. Так само йому добре відомо і кількість зубчиків, яке він висаджує щорічно.
Так що, все простіше простого. Головки в потрібному колчиестве відібрані, потім вони будуть розібрані і відкалібровані повторно. І далі вже все просто. Зубчики беруться найбільші. А тонкість полягає в тому, що зберігати їх до моменту посадки потрібно саме в розібраному стані.
Це дуже велика помилка – розбирати головку часнику на зубчики безпосередньо перед посадкою.
Це потрібно робити завчасно, хоча б за пару тижнів. За цей час кожен зубчик обзаводиться більш міцною оболонкою, яка перешкоджає впливу несприятливих факторів після посадки.
4-й нюанс – підготовка
Підготовка до посадки – це 4-я хитрість. Хоча нічого дуже складного тут немає. Але нюанси присутні. Як вже вище написала, розбирати голівку на зубчики потрібно заздалегідь. І ні в якому разі не слідувати різним радам по замочуванню зубчиків в тому чи іншому розчині. Не робіть так ніколи.
Просто висаджуйте сухими зубчиками озимий часник і все буде відмінно. Намочені оболонки набагато більш податливі для проникнення різних фітопатогенів. Такий часник набагато частіше загниває і хворіє.
Беріть на посадку тільки великі зубчики
Ну і ще одна тонкість. Якщо ви висаджуєте і грунт надто вологий або є загроза затяжних дощів, то забезпечте дренаж для зубчиків. Робиться це дуже просто. В борозенки, куди ви будете висаджувати часник, потрібно насипати самий звичайний річковий пісок. Шару до 2 см буде достатньо для того, щоб дінці зубчиків не намокало і швидко розвивалася потужна коренева система.