Кулінарія

Спробувала окрошку за старовинним рецептом та іншу більше не готую. Смак незрівнянний (ділюся рецептом)

Ніяких незвичайних продуктів у цій окрошці немає. Вся справа в заправці, яку готую на самому початку і наполягаю, поки нарізаю інші інгредієнти і ще в двох простих продуктах. Така окрошка складається з заправки, овочевий гущі, м’яса, зелені, курячого білка та квасу. Для приготування окрошки раніше використовували тільки м’ясо (дичина, домашні свинина, яловичина і птиця). Воно може бути відварене, запечене або обсмажене.

Порції 3 літра

Час підготовки 40 хвилин Час приготування : 15 хвилин

Інгредієнти

  • 300 гр. свинина (на невеликий кістки)
  • 3 шт. куряча гомілка
  • 4 шт. курячі яйця
  • 2 шт. картопля (більше середньої)
  • 2 шт. огірки (солоні 150 гр. )
  • 1 шт. огірок (свіжий 100 гр. )
  • 1 великий пучок зелений лук
  • 1 пучок кріп
  • 2 ч. л. з гіркою гірчиця (гостра)
  • 1,5 літра квас (кислий)
  • за смаком сметана
  • за смаком мелений перець (чорний)
  • по смаку сіль

Інструкції

1. Неочищений картоплю і яйця відварюємо і охолодити в холодній воді. Свинину і курку варимо до готовності у воді з додаванням цибулі, лаврового листа, солі і чорного перцю. Якщо є залишки запеченого або смаженого м’яса від обіду, вечері, воно теж відмінно підійде. Приготування окрошки починаємо з заправки. Зелену цибулю дрібно нарізаємо, викладаємо в миску, солимо і мнемо товкачиком до виділення соку. Додаємо до цибулі гірчицю і жовтки варених яєць.

2. Жовтки розминаємо виделкою і добре перемішуємо з цибулею і гірчицею.

3. Вливаємо в миску 300 мл квасу, додаємо мелений чорний перець, перемішуємо і відправляємо в холодильник, поки нарізаємо інші продукти. Аромат біля заправки приголомшливий, на смак вона гостренькі.

4. Далі все готуємо в каструлі об’ємом не менше 3 літри. Я поки інші продукти нарізаю в невелику прозору каструлю, так мені зручніше робити

5. Старовинна окрошка відрізняється тим, що в неї додають солоні огірки. Їх можна поєднувати зі свіжими. За рахунок солоних огірків смак у окрошки виходить незрівнянним. Якщо з якихось причин не можете купити солоні огірки, підійдуть і мариновані. Готувала і з ними, теж дуже смачно. Солоні і свіжі огірки нарізаємо невеликими кубиками і додаємо в картоплю. Все це називається овочева гуща, яку ще можна доповнити вареною морквою (в старовину пареної бруквою і ріпою).

6. М’ясо свинини та курки від’єднуємо від кісток (шкіру не використовуємо), нарізаємо невеликими кубиками і кладемо в миску. Вага філе свинини вийшов близько 200 гр. , а курки близько 150 гр.

7. Яєчний білок і нарізаємо кріп дрібно і додаємо до інших продуктів.

8. Так як я для зручності готувала в невеликій каструлі, всі нарізані продукти перекладаю в каструлю 3 літри (ви готуєте відразу в ній). Ароматну заправку виливаємо в каструлю.

9. Вливаємо ще 1,2 літра квасу, перемішуємо і пробуємо на сіль. Для такої окрошки краще використовувати домашній кислий квас. Готую його з пшеничних і житніх сухарів (200 гр. ), цукру (80 гр. ), ізюму (40 гр. ) і сухих дріжджів (1 ч. л. ). Заливаю теплою водою в 3-х літровій каструлі і наполягаю 3 дні. Потім закладаю 2 партію без дріжджів на 2 дні. Квас виходить кислим, сильним і дуже смачним.

10. Готову окрошку не треба наполягати, відразу розливаємо її по тарілках і подаємо зі сметаною. За рахунок гірчиці вона виходить трохи гострої, але смак її майже не відчувається, солоні огірки надають цікавий приємний смак і роблять окрошку дуже смачною. І аромат, і смак у такий окрошки незрівнянний.